tag:blogger.com,1999:blog-7190060220243306844.post7461496861968260417..comments2024-03-02T10:14:09.111+08:00Comments on Mak Ngah Pora: Khasidah kuih tradisiMakNgahhttp://www.blogger.com/profile/04260152310286225161noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-7190060220243306844.post-84619490171303991352012-07-23T11:06:34.703+08:002012-07-23T11:06:34.703+08:00Waalaikumussalam faizah
terima kasih kembali...ya ...Waalaikumussalam faizah<br />terima kasih kembali...ya rasanya bulan2 puasa dulu2 ni lah antara kuih yg saling ditukar2 dgn jiran.... makngah pun masak ni aci ikut2 aja...:)<br />kwan mngah tu ckp mak dia pn tak 'basuh' tepung utk kuih dibuat jualan kecuali utk makan sendiri sahaja.<br />MNgah rasa yg dicampur naik sekali dgn santan tu dipggil 'koleh'kut..hehe..mngah pun tak berapa nak pasti...MakNgahhttps://www.blogger.com/profile/04260152310286225161noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7190060220243306844.post-65834033740915681142012-07-21T14:01:43.753+08:002012-07-21T14:01:43.753+08:00salam..thanks sudi berkongsi resepi.resepi ni meng...salam..thanks sudi berkongsi resepi.resepi ni mengingatkan saya pd arwah mak sy yg suka sgt bt kuih ni..favourite saya pun.tp bila die dh xde,rs rindu sgt nk makan tmbah2 time bulan ramadhan ni...cuma,saya sdikit keliru,rsnya dulu mak saya masukkan tepung dan santan sekali ja dlm periuk dan kacau smpai pekat..bukan macam tu ke?mohon pandangan...paedz_wanhttps://www.blogger.com/profile/09859912715660930552noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7190060220243306844.post-5019715032647221142012-03-06T13:38:47.660+08:002012-03-06T13:38:47.660+08:00#
didihkan 1 cawan air. kemudian baru masukkan air...#<br />didihkan 1 cawan air. kemudian baru masukkan air basuhan tepung kedalam air yg tgh mendidih itu, kacau cepat2.<br />(2 cawan air lg gunakan untuk basuh doh tepung)<br />kalau masak kanji/gam dgn cara ini, gam itu akan jd lebih jernih.MakNgahhttps://www.blogger.com/profile/04260152310286225161noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7190060220243306844.post-35195265559929704722012-03-05T19:29:08.984+08:002012-03-05T19:29:08.984+08:00ana minat ke...ni yg buat mngah rasa nak buat lagi...ana minat ke...ni yg buat mngah rasa nak buat lagi tu... dlu rasa mcm xmau buat dah sebab nak tunggu 45 min tu lama sgt...<br />kalo ada mak syok nya boleh main oder2 jer...MakNgahhttps://www.blogger.com/profile/04260152310286225161noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7190060220243306844.post-20332603122922405242012-03-05T19:24:35.673+08:002012-03-05T19:24:35.673+08:00quinnie, tambahkan air (drpd 3 cawan)untuk menguli...quinnie, tambahkan air (drpd 3 cawan)untuk menguli tepung yang dah jadi doh. air ni tak akan menyerap balik kedlm adunan doh.air tepung akan keluar dari doh tepung dgn cara meramas dan memicit2nya dan tapis air ini. air tepung inilah yang akan dimasak bersama gula.<br /> <br />Jika nak didihkan dulu, bahagikan sebahagian dari 3 cawan tadi untuk di didihkan dahulu, jimat2lah pengunaan air dari 3 cawan tadi semasa proses membasuh tepung. rasanya kuih mngah tu mcm keras siket, bolehlah gunakan 3 1/4 cawan kut... <br />yalah getah tu agak liat2 siket. sebenarnya kecik jer saiznya dr 1 cawan tepung tu, cuma bila mngah zoom nmpk cam besar la...hehemakngahporanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7190060220243306844.post-52166540832118362032012-03-05T17:16:11.118+08:002012-03-05T17:16:11.118+08:00mak ngah..saya teringin nak buat kuih ni tapi tak ...mak ngah..saya teringin nak buat kuih ni tapi tak paham sgt la cara2 nya tu makngah....<br /><br />lepas kita buat doh tepung tu.kemudian basuh doh guna 3 cawan air tadi...masa basuh tu tepung2 dari doh tu akan tanggal jugak la ye? lepas tu akhirnya nanti akan ada doh kecil yg makngah kata getah tepung ye? getah ni liat2 ke? <br /><br />yg petua didihkan air dulu tu cam ne mak ngah? tak berapa nak paham...quinniehttps://www.blogger.com/profile/02417344721159455763noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7190060220243306844.post-72051875323651296862012-03-05T15:11:02.405+08:002012-03-05T15:11:02.405+08:00mak ngah..ni salah 1 kuih feveret ana. Kalau mak a...mak ngah..ni salah 1 kuih feveret ana. Kalau mak anak buat, mesti ana mintak mak taruk bawang lebih..nak lagi bawang yg kita gorng sendiri...ada minyak bawang..sedapnye...ana suka makan sejuk2..Pen Biruhttps://www.blogger.com/profile/02116345463319484328noreply@blogger.com