Ini lah kuih bunga pudak. Kecik2 dulu aku makan bila di jamu orang pada hari raya.Rumah mak teh Melah selalu ada kuih ni. Bezanya kuih dia bentuk bulat2, tepek2 macam bentuk bunga tahik ayam.Rasanya lemak2 manis.Time tu tak tau pun nama nya kuih apa.Bila balik kampung selalu pulak tak ingat nak tanya resepi ni kat dia.
Kuih dalam 'envalope' ni rasanya lebih kurang sama dengan kuih mak teh Melah.Nampak gaya macam mudah, tapi kuih orang dulu2 selalunya memerlukn teknik kemahiran yang tinggi untuk mendapatkan hasilnya.
inti
1 biji kelapa parut
1 cawan gula pasir
sedikit garam
perasa ros
pewarna kuning/merah/hijau
kulit
1 bungkus tepung pulut
1 cawan air
1 camca garam halus
1. campurkan semua bahan untuk inti.goreng dgn api sederhana, kacau hingga kering.
2. gaul semua bahan untuk kulit. biar 1/2 jam
3. sediakan kuali sederhana panas.ambil 1 camca adunan tepung masuk dlm penapis kopi, ayak tepung tersebut ke dalam kuali. ayak rata dalam bentuk bulat
4. masuk inti ditengahnya. lipat empat segi.
5. panaskan seketika, angkat dan ulangi hingga habis.
Kat sini ada berita 'Kuih bunga pudak bakal pupus.' 13 Dec, 2008.
nampak macm sedap..
ReplyDeletenak tnggu bebetul rajin baru boleh cuba..
mak cik yang mahir buat kuih ni dah umur 63 tahun. dia cuba turunkan kemahiran ni, tapi orang yang dilatihnya tu cuma dapat 10 biji dari hasil sekilo tepung.
ReplyDeletedulu saya pernah cuba tanpa panduan, inti yang terhasil,jadi rupa kerisik la pulak....hik3
benda pa ni. x tau nak abaq apa
ReplyDeletehaha.. ni nak tanya ka, atau nak habaq...
ReplyDeletemacamna nak buat kulit bagi tak relai
ReplyDeletemakngah belum pnh try buat kulit lg, buat inti belum mjadi.boleh jd ada teknik masa mencampur sedikit air kat tepung pulut tu.
ReplyDeleteAssalamualikum mak ngah ,bole tak kami, student uum nk iv mak ngah cara2 atau apa2 info mengenai kuih bunga pundak ini ?:)
ReplyDeletemakngah cuma copy n share dari artikel yg sedia ada.. tp makngah ada seorg kenalan dr kg Keriang Pulau Tandop (kg makcik Fatimah Ismail) yg mengusahakan kuih bunga pudak ni..
Deletebelajarlah membuat kuih ini sebab dah ramai yang tak tahu tentang kuih ini, saya pun baru tahu kuih ini wujud sekitar 10 tahun ni
ReplyDeleteniat nak belajar masih ada.. insyaAllah..
Deletesalam mak ngah, boleh tak kami nak interview mak ngah tentang cara buat bunga pudak dan info sejarah mengenai kuih ini?
ReplyDeleteWksalam, maaf anak2, makngah pun tak ada pengetahuan mengenai kuih ni, share dari membaca saja.. cuma pernah makan kuih ni mudah dapat kat pekan rabu...
Delete