Saturday, August 27, 2011

Kerabu tanghoon

By: Rusnah Ahmad

Bila tengok penyediaan kerabu ini di RTM,kak rus begitu teruja ingin mencubanya.Resipinya ambil dari blog Jurnal Chef......sedapnya tak terkata.....kak rus makan ratah gitu saja...lepas ni rasanya nak buat lagi.... Kak rus tidak menggunakan 100 % bahan yang disenaraikan....yang penting...sotong, suun @ tang hoon dicelur,sos ikan,daun ketumbar,cili merah,cili padi,tomato,hirisan halia dan perahan limau....serta bahan-bahan perasa seperti gula dan garam.Kalau selera tak dak, mulut pun rasa tawar dan badan pun rasa seram-seram sejuk....elok makan kerabu niiiii......
Makan macam makan bihun goreng.....hehehehe....



Kerabu Suun-bahan asal drpd Jurnal Chef
Bahan - bahannya

Suun 100 gram
Sotong 200 gram
Isi Kepah 100 gram
Daun Bawang 30 gram
Daun Sup 30 gram
Seleri 1 batang
Capcicum Merah 1 biji
Capcicum Hijau 1 biji
Air Limau Kasturi 200 gram
Sos Cili Thai 450 gram
Kicap Ikan 350 gram
Bunga Kantan 1 kuntum
Cili Padi 100 gram
Serai 2 batang

No comments:

Post a Comment