Sebelum2 ni aku pernah tengok orang bercerita pasal kek karot. Dari dulu pun aku dah teringin nak merasa apalah rasa agaknya kek karot tu. Bila dah mula membuat dan merasanya aku rasa nak buat dan nak makan selalu. Sedap betul rupanya..! Kombinasi rasa kacang walnut yang pahit2 berbaur dengan wangi kulit kayu manis, nenas dan karot memang rasanya berbeza dari kek biasa.
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camcateh bikarbonat of soda*
1/2 camcateh garam halus*
1 1/4 camcateh serbuk kayu manis*.
*ayak bersama seeloknya 3x
2 telur gred A
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula halus/@gula perang
1 1/4 cawan parutan lobak merah perah siket airnya
1/2 cawan nenas dalam tin. tos dan cincang
1/2 cawan kelapa kering/kismis
1/2 cawan kacang walnut
1. Panaskan oven pada suhu 180C.
2.Telur ayam, minyak jagung dan gula wisk selama 5 minit. Masuk bahan ayak tadi.
3. Masukkan nanas cincang, lobak parut, kelapa kering dan kacang walnut tadi. Gaul sebati dan bakar seperti kek biasa.
# Pada aku lagi sedap menggunakan gula perang dan gantikan kelapa parut dengan kismis.
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camcateh bikarbonat of soda*
1/2 camcateh garam halus*
1 1/4 camcateh serbuk kayu manis*.
*ayak bersama seeloknya 3x
2 telur gred A
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula halus/@gula perang
1 1/4 cawan parutan lobak merah perah siket airnya
1/2 cawan nenas dalam tin. tos dan cincang
1/2 cawan kelapa kering/kismis
1/2 cawan kacang walnut
1. Panaskan oven pada suhu 180C.
2.Telur ayam, minyak jagung dan gula wisk selama 5 minit. Masuk bahan ayak tadi.
3. Masukkan nanas cincang, lobak parut, kelapa kering dan kacang walnut tadi. Gaul sebati dan bakar seperti kek biasa.
# Pada aku lagi sedap menggunakan gula perang dan gantikan kelapa parut dengan kismis.
No comments:
Post a Comment