Saturday, August 17, 2019

Lemak pedas daun maman ikan tenggiri

Bahan
Ikan tenggiri
Daun maman segar
Santan
Cili api
Kunyit hidup
Asam keping
Garam/serbuk perasa

            
bersihkan daun maman.
rebus daun maman bersama asam keping dan sedikit garam.
tapis daun dan rasa sedikit daun untuk memastikan tahap pahit daun yang sudah direbus.
Jika masih pahit rebus lagi dan perah keluar air pahitnya.



masak santan bersama cili dan kunyit hidup.
bila santan mendidih dan masak elok kuahnya masukkan daun maman yang sudah direbus tadi.
akhir sekali masukkan ikan tenggiri kerana isi ikan tak perlu dimasak lama sangat atas api dapur.
masukkan garam. jika perlu tambah asam keping dan sedikit ajinomoto. sesuaikan rasanya.



1 comment:

  1. Pernah makan masa jamuan di Melaka suatu masa dulu.
    Pedasnya ya ampun

    ReplyDelete