Thursday, July 14, 2022

Bingka Ambon

 




A.  Bahan biang
50 ml air
 1 sudu teh ragi
 1 sudu teh gula
   
B.  Perisa ambon 
2 batang serai 
15 helai daun limau purut
 200ml santan

C.  Bahan utama 
100gm tepung ubi kayu
50gm tepung gandum
100gm gula pasir
 1/2 sudu téh garam 
1/4 sudu teh vanila

2 biji telur ayam
Pewarna kuning 
1 sudu makan margerin cair

Cara

1. Sediakan bahan biang A. Ragi yang molek, larutan ini akan kembang berbuih. 
2. Masak bahan perisa B. Bila mula mendidih tutup api dan ketepikan.
3.  Buat adunan tepung C. (tepung gandum, tepung ubi kayu, gula, garam dan perisa vanila.
4. Dalam bekas lain, pukul 2 biji telur ayam mengguna garfu/pemukul telur. Masukkan pewarna kuning dan margerin cair.
5. Campurkan A dan B. Akhir sekali campurkan kedua bahan secara selang seli.
6. Rehat adunan 3-4.jam. 
Panaskan loyang sebelum memasukkan adunan.
Hati2 semasa masukkan adunan ke dalam loyang yang masih panas.
Pintu oven jangan tutup rapat. sendalkan.
Bila hampir masak, tutup rapat pintu oven dan kurangkan laras haba panas oven.
Tabur gula dan panaskan dalam oven sekali lagi sebelum di keluarkan. 






2 comments:

  1. Apakah Anda sedang mengalami kesulitan keuangan? Maka artikel ini cocok untuk Anda. Pinjaman saya disetujui oleh Bapak Pedro, yang merupakan tawaran pinjaman dari perusahaan pinjamannya ketika bank menolak pengajuan pinjaman saya karena kredit saya buruk, tetapi Pedro dan perusahaan pinjamannya memberi saya pinjaman sebesar 7 juta DOLAR AS dengan suku bunga 3%. Saya sangat berterima kasih dan ingin berbagi semua ini dengan Anda yang sedang mencari jenis pinjaman apa pun. Hubungi kantor pinjaman Pedro langsung melalui alamat email: pedroloanss@gmail.com atau whatsapp dia di: +393510140339.

    ReplyDelete