Sunday, June 29, 2025

Kari ikan chef anand


 Kredit untuk chef anand atas resepi kari yang sedap ini.

Lama dah tercari-cari resepi rempah kari rasa macam ni.

Tanpa santan dan perisa tambahan. Lumatkan rempah guna batu giling lebih mudah sebab cantik berpalut semua bahan.

Sudah tiga kali mencuba. Paling sedap cicah roti benggali dan roti canai.

BAHAN REMPAH ::::: sangai

25gm rempah biji/ketumbar

1/2 st jintan manis

1/2 st jintan putih

1/4 st lada putih

1/4 st halba

5gm beras

3gm kacang dhal

15gm cili kering buang biji


BAHAN TUMIS:::::

1/2 st biji sawi

1/2 st jintan putih

1/2 st halba

8 ulas bawang putih bulat

8 ulas bawang merah kecil : cincang


SAYUR ::::

3 biji terung bulat

15gm bendi

1 tomato potong dadu

3 cabai besar hijau

50gm asam jawa+250 ml air

daun kari

daun ketumbar utk hiasan

80ml minyak bijan india

50gm serbuk cili jika suka

1 liter air- kuah


CARA ::::

 Panaskan minyak.

tumis biji sawi hingga letup2 masukkan jintan putih, halba, daun kari, bawang kecil, bbawang putih, tomato, cili hijau, kari homade, cili serbuk, serbuk kunyit, air asam jawa, 1 liter air.

masuk terung, bendi, 1 1/2 st garam, ikan.






No comments:

Post a Comment