Kredit untuk chef anand atas resepi kari yang sedap ini.
Lama dah tercari-cari resepi rempah kari rasa macam ni.
Tanpa santan dan perisa tambahan. Lumatkan rempah guna batu giling lebih mudah sebab cantik berpalut semua bahan.
Sudah tiga kali mencuba. Paling sedap cicah roti benggali dan roti canai.
BAHAN REMPAH ::::: sangai
25gm rempah biji/ketumbar
1/2 st jintan manis
1/2 st jintan putih
1/4 st lada putih
1/4 st halba
5gm beras
3gm kacang dhal
15gm cili kering buang biji
BAHAN TUMIS:::::
1/2 st biji sawi
1/2 st jintan putih
1/2 st halba
8 ulas bawang putih bulat
8 ulas bawang merah kecil : cincang
SAYUR ::::
3 biji terung bulat
15gm bendi
1 tomato potong dadu
3 cabai besar hijau
50gm asam jawa+250 ml air
daun kari
daun ketumbar utk hiasan
80ml minyak bijan india
50gm serbuk cili jika suka
1 liter air- kuah
CARA ::::
Panaskan minyak.
tumis biji sawi hingga letup2 masukkan jintan putih, halba, daun kari, bawang kecil, bbawang putih, tomato, cili hijau, kari homade, cili serbuk, serbuk kunyit, air asam jawa, 1 liter air.
masuk terung, bendi, 1 1/2 st garam, ikan.
No comments:
Post a Comment