Thursday, November 14, 2013

Nak belajar buat dadih..?

14 cawan air
7 gram agar2 kering
3 cawan susu tepung Fernleaf
1  cawan gula pasir (boleh tambah atau kurang ikut selera)
Pes koko, jagung, strawberi. (jika suka)

1. Bahagikan 14 cawan air kepada 2 bahagian. (Anggaran kasar).
2. Satu bahagian air digunakan untuk masak agar2 hingga larut. Bila larut, masukkan gula. Tutupkan api.
3. Satu bahagian air lagi digunakan untuk membancuh susu. Kemudian jerangkan susu yang dibancuh tadi hingga mendidih. Tutupkan api.
4. Campurkan kedua2 bancuhan susu dan agar2. Kemudian tapis.
5. Jika ingin mencampurkan sebarang perisa, bolehlah dibancuh lain2 perisa yang disukai ke dalam bekas yang berasingan dan bekukannya ke dalam bekas2 kecil.

No comments:

Post a Comment