Bahan2
1 mangkuk rumpai laut (rendam 6 jam)
seikat daun cekur
3 ekor isi ikan rebus
cili api, 2 ulas bawang merah, 1 labu bawang besar, air asam jawa, belacan, garam dan sedikit perisa aji.
1. Lenyek dan picit belacan bersama asam jawa (campur sedikit air) kemudian lenyek lagi bersama cili api. Tambah sedikit gula, garam dan perisa.
2. Rasa asam garam, dah ok, masukkan isi ikan rebus.
3. Gaulkan biar sebati. Tambahkan daun cekur, bawang merah, bawang besar, dan rumpai laut. (semua bahan sudah dihiris/potong). Gaul lagi. Siap untuk dihidangkan.
1 mangkuk rumpai laut (rendam 6 jam)
seikat daun cekur
3 ekor isi ikan rebus
cili api, 2 ulas bawang merah, 1 labu bawang besar, air asam jawa, belacan, garam dan sedikit perisa aji.
1. Lenyek dan picit belacan bersama asam jawa (campur sedikit air) kemudian lenyek lagi bersama cili api. Tambah sedikit gula, garam dan perisa.
2. Rasa asam garam, dah ok, masukkan isi ikan rebus.
3. Gaulkan biar sebati. Tambahkan daun cekur, bawang merah, bawang besar, dan rumpai laut. (semua bahan sudah dihiris/potong). Gaul lagi. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment