1 1/2 cawan tepung beras
2 keping gula gerek
1/2 cawan jagung tin
1 tongkol jagung
4 biji pisang
1 sudu teh garam
7 cawan air
2 helai daun pandan
450gm santan pekat
1/2 cawan kacang merah
1/2 cawan kacang hijau
(rendam dahulu semalaman)
juga lain2 jenis kacang yang disukai
ubi kayu
ubi keledek
labu
(boleh tambah jenis ubi yang disukai)
Jenis2 kacang direbus hingga empuk
Jenis ubi, labu potong kecil dan rebus empuk
buah pisang kupas dan potong kecil
Hancurkan gula gerek
Bancuh tepung beras dengan 7 cawan air dan tapis masuk dalam kuali.
Masukkan daun pandan dan masak sambil terus mengacau lebih kurang setengah jam.
Tambah jenis kacang. Kacau lagi.
Tambah jenis ubi. Masukkan gula, pisang, labu, jagung dan santan.
Supaya cukup masak seeloknya kacau bubur selama 2 jam atau lebih.
No comments:
Post a Comment