- 1 cawan tepung jagung
- 6 cawan air pandan
- sengkuang yang dipotong kecil
- 1 cawan gula pasir
bahagian bawah
1. 1/2 cawan tepung jagung
2. 6 cawan santan
3. garam sécukup rasa
Masak bahagian bawah iatu campuran air pandan dan gula.
Anggaran masa memasak untuk adunan ialah 30 minit. Supaya tepung cukup masak dan kuih boleh tahan lama.
Bila hampir masak, masukkan potongan sekuang dan masak lagi lebih kurang 5-7 minit.
Tuang bahagian bawah yang sudah masak ke dalam acuan.
Masak pula bahagian atas iaitu campuran santan dan sedikit garam secukup rasa.
Selepas dikacau atas api selama 30 minit, dan adunan cukup masak, tuang ke atas bahagian tako yang berwarna hijau.
Kredit untuk puan Mahani Salman sebab kuih ini rasanya sangat sedap.
Sejukkan dalam peti ais untuk rasa yang lebih nyaman dan sedap.
No comments:
Post a Comment