5 biji buah asam muda
5 biji cili api
garam, belacan,
1 biji lada besar
1 ekor ikan kembung rebus
Buah asam muda hendaklah dikikis kulit luarnya dan biji asam dikeluarkan untuk menghindarkan rasa pahit.
Tumbuk garam, belacan, cili api dan lada besar agak sedikit hancur. Masukkan buah asam muda. Tumbuk lagi jangan sampai terlalu hancur. Akhir sekali gaulkan dengan isi ikan rebus. Siap untuk dihidangkan.
Teringat aku pada petikan yang menyebut dalam pelayaran Munsyi Abdullah ke negeri2 sebelah pantai barat di bahagian utara Semenanjung Tanah Melayu, yang banyak kelihatan ialah pokok2 kelapa, mangga dan asam jawa. Ini tulisan semula orang lain dari petikan beliaulah.
Banyak rupanya khasiat asam jawa seperti dalam perawatan selsema dan batuk gatal keronkong. Lagi khasiatnya boleh klik kat sini.
No comments:
Post a Comment