Bahan2
2 ekor ikan sardin
bahan tumbuk(jintan manis, ketumbar, cili api, bawang merah, garam, belacan, asam jawa, serai, kunyit hidup, kelapa mesin.
Perap ikan yang sudah dibelah belakang dengan bahan tumbuk lebih kurang setengah jam atau lebih.
Aku belum pernah lagi terjumpa dengan ikan sardin besar dijual orang kat pasar sebelum ini.. Penjual tu cakap ikan ni bukan senang nak jumpa. 6 atau 7 tahun sekali dia berenang mai ke Malaysia dari lautan sejuk. Sedap dibakar seperti ikan cencaru. Tapi katanya ikan ni lagi sedap dari ikan cencaru. Lepas masak, aku pun rasa ianya lebih sedap dari ikan cencaru.
Penyediaan ikan cencaru bakar, sila klik kat sini.
kali pertama baca, ana mati2 ingatkn ikan sadin dlm tin tu ..huhuhuhu...
ReplyDeletehahaha
ReplyDeletedah agak dahhh...
kalo MNgah pun nk pikir lagu tu gak...