Bahan2
Daun putat, udang, bawang kecil/besar, cili api, cili besar , gula, garam, belacan, air limau nipis.
Hiriskan daun putat, rebus udang dan potong kecil2. Potong bawang dan cili api. Tambah gula, garam, belacan, air limau nipis dan aji. Campur kesemua bahan biar sebati.
Kerabu pucuk daun putat sebelum ini gunakan udang mentah segar dan cuka.
Daun putat, udang, bawang kecil/besar, cili api, cili besar , gula, garam, belacan, air limau nipis.
Hiriskan daun putat, rebus udang dan potong kecil2. Potong bawang dan cili api. Tambah gula, garam, belacan, air limau nipis dan aji. Campur kesemua bahan biar sebati.
Kerabu pucuk daun putat sebelum ini gunakan udang mentah segar dan cuka.
salam makngah..saya suka tengok resepi2 kerabu dari makngah...daun putat ni pertama kali saya dengar...senang ke kalau nak jumpa kat pasar? ada nama lain ke?
ReplyDeleteWasalam quinnie... orang2 kedah ni mmg segalanya nak dibuat kerabu kalau boleh ... hehe, daging mentah pun depa wt kerabu tau...
ReplyDeleterasanya makngah pnh tgok daun putat kt negeri2 sblah utara sj...xnah dgar nama lain pulak...
Kat Sungai Besar banyak pokok putat no. Orang Jaws Dan Banjar pon suka buat kerabu dan ulam
ReplyDelete