Sunday, October 13, 2019

Talam nasi/Nasi antah



Bahan
Bahagian bawah
1/2 cawan beras -Rendam 2 jam, tumbuk separuh hancur/blander
1/2 cawan kelapa putih -yang sedang elok buat inti ketayap
1/2 cawan santan cair
sedikit garam

Bahagian atas
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur ayam
1 sudu besar gula pasir
1 cawan gula Melaka cair - masakkan gula bersama 1 cawan air
1 cawan santan setengah pekat

1. Kukus bahagian atas sehingga masak (beras yang dihancurkan bersama kelapa putih, santan dan garam)
2. Bila bahagian atas sudah cukup masak tekan dengan senduk atau camca supaya ia licin dan rata
3. Sebatikan campuran bahan untuk bahagian atas kuih talam.
4. Tapis campuran  bahagian atas kedalam loyang nasi  yang sedang dikukus tadi.
5. Sesuai untuk loyang saiz 6-7 inci. Lapisan bawah kukus lebih kurang 15-20 minit.
Begitu juga untuk lapisan atas kuih talam.


1 comment:

  1. Excellent Blog! I would like to thank for the efforts you have made in writing this post. I am hoping the same best work from you in the future as well. If you're looking for the best Things to do in the world, this list has something for everybody! From adventure to culture, food to history .

    ReplyDelete