Saturday, August 29, 2015

Asam pedas orang dulu-dulu..

k                                         Cucu aku ralit tengok aku memproses anak- anak ikan puyu ini bermula dari ia masih hidup sehingga ia berubah menjadi lauk asam pedas. Resepinya ringkas sahaja.                                                                            Bahan-bahannya hanya terdiri dari cabai kering, bawang merah, sedikit belacan dan sedikit beras. Basuh sedikit beras dan tumbuk..siket saja.. Petua dari sorang nenek. Nenek ialah orang tua dari kampung aku.            .
Anak aku cakap mak ni  semuanya "orang dulu-dulu..." Dah memang lah aku ni orang dulu-dulu...                    Rasanya? Ok. Sedap. Sesuai dengan selera aku. Asam pedas ikan puyu campur biji cempedak.
   
                                                  Ikan puyu paling sedap ialah goreng garam kunyit garing-garing... :) Sedap asam pedas ketika menghirup kuahnya..
      

2 comments:

  1. arwah mak mertua saya suka sangat dengan ikan puyu :)

    Resepi Cheesecake Oreo di sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. alfatihah utk mak mertua.. serupa la minat org lama mcm makngah juga.. :)

      Delete