Wednesday, October 31, 2012

Kuih kertas

Bahan2
1 cawan atau lebih sedikit kelapa parut (yang muda)
3/4 cawan tepung pulut
sedikt garam
gula halus 

1. Campurkan kelapa parut, tepung pulut dan sedikit garam hingga sebati.
2. Bulat2kan adunan dan bakar dengan api perlahan hingga masak.
3. Taburkan gula halus pada kuih yang sudah masak.

Aku belum pernah dengar nama atau makan kuih yang bernama kuih kertas. Kuih kertas? Ermmm..
. dengar bunyinya macam sedap jer

Hasilan kuih aku tu agak lempab siket, ia taklah kering sangat.
Sekali tu terdetik lah di hati aku nak tengok macamanalah  resepi kuih dangai itu dibuat orang. Ohh.. rupanya lebih kuranglah. Lebih kurang serupalah dengan  yang aku buat tu. Istimewa pada sesiapa yang tak ada acuan besi kuih  dangai tu, bolehlah tepeknya kat kuali macam yang aku buat ni.

kuih dangai by google

2 comments: