Followers

Tuesday, December 24, 2013

Kimchi yang ku kenal..

Sedapnya rasa kimchi.  Sebelum2 ni tengok aje ibu2 dari Korea sediakan kimchi dari rumah mereka. Tak teringat pula nak mencuba. Sehingga terbitnya skrip dari anak2 yang memuji2 kesedapan kimchi buatan ibu sendiri yang tiada taranya pun belum terfikir juga lagi nak mencubanya. Apa rasanya kimchi.?
Entah beberapa minggu yang lepas baru datangnya idea aku untuk mencubanya. Jeruk maman dah buat, kerabu  dah buat, kali ni nak mencuba kimci pulak.
Inilah rupanya kimchi aku bila pertama kali aku mencubanya.  Sedap? Tentulah sedap. Sebab tu lah aku publishkan kat sini...
Pada aku memakan kimchi adalah suatu tabiat pemakanan kesihatan yang baik. Tiada lambakan minyak dan kolesterol. Mujur juga aku masih tergolong dikalangan  pemakan sayur!
Ini kimchi  yang telah aku perap selama 24 jam. Pada rasa aku lagi sedap kimchi  yang dimakan selepas 3 hingga ke 4 jam diperap.
Mula2 dulu bila nampak rupa kimchi, aku fikir yang rasanya pedas atau kita akan alami rasa perut panas atau tak selesa perut selepas memakannya oleh sebab rupanya yang merah berselaput dengan cili.

Lepas tengok gambar video kat atas ni lah yang boleh datangnya minat aku nak mencuba membuatnya.
Bahan yang aku gunakan ialah kobis, apple, apple pear, sengkuang, daun bawang, bawang putih, gula perang, serbuk cabai dan garam. Untuk bahan perisanya aku gantikan dengan pes udang. Apa lagi, belacanlah! Hu hu.

Lepas dah menikmati kimchi, baru aku terjumpa dengan pengkisahannya melalui suatu tayangan video dari you-tube. Aku letakkan sebahagian gambarnya kat sini untuk memudahkan lagi bercerita..

tempat pembuatan garam

kobis direndam atau pun dibersihkan dalam kolam yang besar!
menggunakan pekerja yang ramai...

adalah pemandangan dari sebuah temple 

Yang last ni gambar proses memeram udang di dalam gua untuk dijadikan bahan perisa kepada kimci. Agaknya serupa dengan membuat cincaluk kot. Lain kali aku nak beli cincaluk bila aku nak buat kimchi.

No comments:

Post a Comment