Salam.
Bahan2
Rebus beras dengan air yang banyak sehingga nasi betul2 kembang
Goreng ikan bilis, ikan talang, ikan kembung segar (boleh gunakan udang, daging atau apa yang anda suka)
Lepas di goreng, tumbuk lauk2 yang digoreng
tumbuk lada hitam,
bawang merah goreng
potong daun sup dan daun bawang
tumbuk buah mempelam muda
Macamana nak makan nasi lembek yang aku buat kat atas tadi tu? Senang ja. Lepas sendukkan nasi dalam mangkuk, taburkan segala jenis lauk yang sudah ditumbuk dan daun yang sudah dihiris kat atas nasi tadi. Lepas tu gaulkan biar sebati rasanya. Kalau kurang masin, tambahkan ikan masin, kurang masam tambahkan mempelam, kurang pedas, tambahkan lada hitam. Terus makan. Kalau ada rasa2 kurang lagi, tambah lagi nasi lembik dan tambah balik segala ramuannya seperti yang di atas tadi.
Ini gambar buah mencupu.
Jika ada buah mencupu, bolehlah gantikan buah mempelam muda dengan buah mencupu. Buah ini masih boleh didapati di kawasan pantai timur dan barat semenanjung. Rasanya masam2 manis. Kat belah utara seperti Kedah, Perlis dan Penang aku tak pernah tengok lagi..
Manalah saya nak mencari buah mencupu ni...
ReplyDeleteada kut lagi pokoknya kat kawasan pendalaman Pahang... Pokoknya seiras pokok manggis.
ReplyDelete