Followers

Monday, January 9, 2012

Cendul timun betik

Assalamualaikum semua
 Bahan2
Buah timun betik, santan pekat, gula merah, ais kiub dan secubit garam.
Masak santan bersama gula merah.
Selepas siap dikupas dan diracik isi buah kecil2, campurkan dengan santan, gula merah dan ais kiub. Siap untuk dimakan.

Hari ini aku nak posting satu juadah yang dah lama aku idamkan selama ini. Lama sangat dah aku duk tercari-cari mana nak cari buah ini. Suatu hari aku terserempak dengan gambar dan cerita tentang buah ini kat internet. Kat Indonesia ia dipanggil buah timun suri. Aku pernah makan buah ini masa aku kecik2 dulu. Dah ingat2 lupa. Lupa rasa lupa baunya tapi seingat aku buah ini baunya sangatlah  wangi. Yang kita tengah duk rindu2, tentulah semuanya berbau wangi kann.... (tudiaa ayat..)


Tak semena2 tiba2 jiran aku cakap buah ni ada ditanam kat kampung dia. Aku dengar pun rasa macam tak caya jerr... Excited sangat2. Bila cakap kat abang aku, dia kata nak cari buah ni kena pi cari kat Perlis.

Akhirnya abang aku cakap yang dia dah dapat yang kat atas ni pun  dah last stok. Depa tengah duk nak tanam semula la ni. Hu hu. Jadi pada sapa2 yang nak cari buah ni, pi la cari kat Kampung Pering, Padang Sera. Padang Sera yang dekat dengan Watt Siam Boonyaram tu. Kampung Pering ya. Jangan tersilap sebut macam anak sedara aku yang tengah pelat time dia kecik2 dulu. Dah puas tok dia sebut Kampung Pering, dia masih duk sebut Kampung Kering!

Yang ni belum masak lagi. Aku bawa balik ke rumah nak peram. Saiznya 15 inci panjang dan 17 inci ikurlilit garispusatnya. (Orang lama tak selesa dengan sistem metrik. Hu hu.)

This is not my tangan ekk.. Aku pi makan saja, cuci pinggan mangkuk pun tak sempat dah, nak sangat balik ke rumah. Hari dah nak malam.
Sebiji buah ni kami makan berlima, tu pun tak terhabis sebab anak2 aku tu generasi baru, depa tak pandai nak makan benda2 macam ni.

Macamana nak cerita rasanya? Aku tanya kat kakak ipar aku. Macam honey dew ka? 
Pada aku rasanya siket2 macam honey dew. Tapi kuat lagi bau dia, ada macam aroma masam sikit. Isinya lebih gebu berbanding isi honeydew. Agak tawar.
Dia angguk. Emm, macam ni la rasa dia, kata dia hilang kata kata. Aku gelak. Abang aku kata rasa dia betui2 macam condoi! Ha ha. Generasi lama macam  abang aku tu dia tak sebut cendul ya? dia sebut chondoi, baru kaw kaw.!


by google
Yang satu jenis ni tak ada corak macam yang aku makan tu. Agaknya rasanya lebihkurang sama la kut. Seeloknya yang dah merekah macam ni dah cukup elok lembut untuk dimakan.

by google

Yang ni masukkan gula putih sahaja. Tu yang warnanya jadi begini.

7 comments:

  1. salam makngah...memang tak pernah makan ni....kalau ada iras2 rasa honeydew mesti sedap...:)

    ReplyDelete
  2. fulamak mmg kaw kaw.. dah lama ilah tak makan timun nie dah 18 tahun dah ....huhuhuu hari tu ada rakan blog di kedah kirinm biji benih tanah tak hidup sbb rapuh sgt anak pokok dia mudah patah tanam lak dlm pasuuuu kat balkoni 6 tingkst di KL ni mmg tak menjadi lah... huhuu
    org perlis mmg guna chondoi kita kedah cendoiiii

    ReplyDelete
  3. aku pun tak pernah jumpa timun ni..
    kalau nak cuba jugak.. boleh kut guna honey dew.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. quinnie:
    tak nah makan ya..sedap ni tau...
    ada org cakap ada masa dijual kat R&R Bukit Merah kot, kalau xsilap, mai dari Tambun rasanya...

    ilahjy:
    waaa....mcm tu ya? MNgah mmg duk plan jg nak tanam dlm pasu...
    xpa, nnt Mngah cuba letak kt bawah rumpun hutan pokok sireh MNgah.. kalau jadi, adalah kat N3 nnt tu... hehe

    Eda:
    yg sebiji sy bawa balik tu sy peram smpi ckup masak.... amboi...sy cmpur susu sejat, sedapp.. rasanya mcm keledek rebus`lah pulak... sgt lah gebuss.. haha (ayat nak menggoda tuu)
    kalo guna honey dew, cmpur pula dgn sagu... sedap tu...

    mama janet:
    insyaAllah nnt kita cuba tanam dan dapatkn hasilnya :)

    ReplyDelete
  5. best sgt!!
    kt kelate ganu ade kt jln gua musang,
    kt pahang leh cr kt jln rompin - pekan,
    mkn mentah dgn kuah serawa (masak santan + gula melaka + garam sket)
    perrgh mmg terbaik lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq for the info... nnt leh try mkn dgn serawa lak.

      Delete