Hari ini aku terjumpa resepi lepat cicar dari blog Che Ros. Mak Ngah tak kenal siapa Che Ros ni. Tapi terima kasih yang tak terhingga Mak Ngah ucapkan pada beliau sebab dah lama Mak Ngah nak tahu pasal lepat bunga cicar ini.
Minta izin Mak Ngah letakkan gambar2nya kat sini. Keterangannya yang lebih menarik bolehlah dapatkan DARI SINI.
Pertama kali melihat dan mendengar nama lepat ni.. Cicar tu apa sebenarnya? (maaf sebab ingin tahu)
ReplyDeleteada seorang pengunjung blog kenalkan bunga chi char ni pada MNgah. Ada yg sebut chi cha @ chi chap, rsanya tkenal kt kelantan. Ingat2 lupa mcm MNgah pnah tgok masa kecik2 dulu bunga ni... harap2 nanti MNgah akan berjumpa juga dgn bunga ini..
ReplyDeletesaya pernah makan lepat ni..pokok dia memang besar ada kat kampung saya kat kedah...rasa memang sedap dan jarang orang dapat merasa lepat ni..so memang bertuah saper yang dapat rasa sebab rasa mmg xsama mcm ordinary lepat...
ReplyDeleteeh seronok nya kalau betul2 dapat makan lepat bunga cicar ni... mcm best jaa.. MNgah ni dapat cerita ja ni...kat Kedah tang mana lahtu yang ada pokoknya tu ek..?
ReplyDeleteBaru makan tadi..sekarang ni musim bunga ni.. jenuh gak menunggu dia b'bunga lagi hehe pokok kat sebelah umah je.. tolong mak wat lepat tu..mmg best sedap..pokok ni cuma ada kat kampung2, tinggi2 n besor2 pokok dia.. hehe area kampung kat kedah banyak pokok nya..
ReplyDeleteEee.. jeleznya Hany dapat makan lepat cicar.. bilalah Makngah nak dapat merasanya... jangankan pokok, bunganya pun tak pernah tengok lagi
ReplyDeletedekat kg saya ada pokok bunga nie
ReplyDeleteteringinnya makngah nak tengok rupa bunga cicar
Deletekecik2 dulu selalu mak buat lepat ni..kami budak2 kg ramai2 kutip bunga ni kat kubur
ReplyDeleterasa macam bunga dan lepat cicar tak pernah wujud sehinggalah ada yang beri komen pernah merasanya suatu ketika dahulu... :)
DeleteMak Ngah, tq sebab share gambar bunga chi cha tu. Mmg kalu musim dia kutip byk2 then buat serbuk. Bila tngin nak buat lepat senang je... memang sedap sgt. bau wangi je lepat dia
ReplyDeleteMak Ngah, tq sebab share gambar bunga chi cha tu. Mmg kalu musim dia kutip byk2 then buat serbuk. Bila tngin nak buat lepat senang je... memang sedap sgt. bau wangi je lepat dia
ReplyDeleteterima kasih tidak terhingga Mak Ngah ucapkan atas keizinan.. Mak Ngah belum pernah tengok bunga chi cha lagi... ermmm... kalaulah dapat benihnya nak cuba semai..
Delete