Umbut tepus, udang (direbus), kerisik, santan pekat, serai, halia, bawang merah, bawang besar, cili api, cili besar, belacan, air asam jawa, sedikit air limau nipis, garam, belacan, gula, ajinomoto.
Aku teringat nak buat kerabu ni sebab ternampak kat facebook sapa tak tau dok cerita pasal kerabu ni la. Katanya asal Wang Tepus kat bandar Darulaman Jitra tu dapat nama dari pokok ni lah. Aku pernah makan sekali dulu dah lebih 30 tahun kut...
Dulu carian aku kat google, nama pokok ni lempuin. Ada juga kata ia keluarga lempoyang. Husin Lempoyang aku taulah. Watak kat filem Tiga Abdul tu.
Kata Husin Lempoyang : 'Dunia.. dunia... meniaga manusia lagi bagus dari meniaga unta..'
Beliau peroleh 4 ribu paun hasil urusniaga dengan saudagar Jamal Pak Tongkol...
Hehe...
kat pasar borong selayang ada ka juai benda ni.. rasanya tak dak.. telan ayaq lioq ja la.. hehehe..
ReplyDeletetakdak kot... sbb pkok ni dok lam hutan...
ReplyDeletesedap laa Eda oi... betul sedap, tsgtlah sedap :)
Jual orang lagi untong besar dari berniaga unta..
ReplyDelete4 ribu paun....???? Wowww...!!! Hehehe...
Di Sabah banyak nihh...
ReplyDeletePanggilannya TUHAU.
RM2 bokeh dpt segenggam.
Sy org Perlis...sy suka makan ulam tepus ni..kt sini depa panggil pucuk tepuih..mmg jarang org juai ulam ni kt sini..sbb tu kalau nmpak ada org juai..cepat2 p beli..hebe
ReplyDeletebaru balik melancong dari sarawak...saya kenalinya sebagai tuhau..rupanya ada macam macam nama....beli bawa balik semenanjung..buat serunding tuhau..Allahu Akhbar..bukan main sedap..
ReplyDeleteOrang Melayu Sarawak sama juga memanggilnya tepus
ReplyDelete