Followers

Friday, June 17, 2011

Tiramisù - original Italian recipe

Aku buat tiramisu lagi.
Mula asalnya belajar dari 'topping blog' kawan baik aku punya ni ler.... Dari dapur maklong Hehe..

Yang mula dulu aku guna biskut digestive (lady finger). Kali ni aku gunakan cake coklat kukus lembap.
Nak simpan kek lam peti ais leceh. Simpan tiramisu lagi senang kot. Simpan supa simpan aiskrim. Bila2 rasa nak makan, lain kali boleh makan.

Kawan2 aku kat tempat kerja? Hehe... Depa pun kata terasa nak rasa. Tapi aku kata yang ni mana boleh? Tak dan nak bawa pi gerenti dia dah chayaq kot tengah jalan. Haha... aku save kot..

Resepinya aku masih gunakan simple resepi dia tu

250 gm cheese, 200gm wipping cream, 150gm gula icing, 1 biji telor, 1 peket biskut digestive, 1 sudu serbuk nescafe dan sedikit serbuk coklat.

#(Aku abaikan biskut digestive dan nescafe~gantikan dengan kek coklat)

Cara-cara nak buatnya, jom layan kat sini :-

3 comments:

  1. sedap... hehe... creamy bercoklat... mkn sepotong pun xleh nak habiskan...

    ReplyDelete