Monday, August 15, 2011

Masak ayam daun kaduk


Bahan2
Ayam yang sudah diperap dengan garam kunyit,
(Halia, lengkuas, serai, bawang merah, bawang putih, bawang besar ~boleh dimayang atau ditumbuk), serbuk lada hitam, asam keping dan daun kaduk.

Goreng ayam separuh masak, ketepikan.
Tumiskan bumbu yang sudah dimayang atau dihiris halus. Masukkan ayam yang sudah digoreng. Tambah air jika perlu. Masukkan gula, garam, asam dan aji. Akhir sekali masukkan daun kaduk.

Aku selalu juga masak menu ni sebab ia mudah, main campak2 saja. Aku pernah makan masakan serupa ini semasa berkujung ke rumah panjang di Sarawak. Makan masakan ayam ni bersama dengan pulut. Lama sangat dah. Tapi tak dapatlah rasa yang asli macam yang depa masak tu sebab depa masak menu ayam ni dalam buluh. Jadi, dapat rasa yang iras2 macam tu pun jadilah!

No comments:

Post a Comment