Pucuk mengkudu yang dihiris dan direbus, daging salai yang dihiris nipis, santan, kunyit, halia, serai, bawang besar, cili besar, garam, gula dan sedikit aji.
Masukkan semua bahan dalam periuk. Jerangkan atas api hingga masak.
Aku dapat resepi ini dari seorang kawan aku sebab dah terjumpa dengan resepi ini tak ingat entah dari blog siapa, orang Terengganu. Bila tanya kat kawan aku tu, dia cakap memang tok dia dulu pernah juga buat masakan ni guna daging salai.
Tapi aku tak tau apa tu daging salai. Salai atas api ke atau salai kat cahaya matahari?

Haha. Hari tu nasib dia kurang baik. Dia kena marah. Suami dia tanya awat nasi ulam petang ni pahit berdengung tak leh nak makan. Kakak tu cakap macam besala. Dia boh daun mengkudu saja. Tu yang pahit kut...Haha. Sapa nak mengaku salah? Hehe...
No comments:
Post a Comment