Tuesday, July 5, 2011

Gulai Daging Daun Kaduk

Bahan2
600 gm daging dipotong dadu
1 biji kelapa (santan sederhana pekat)
8 ulas bawang merah*
1/2 inci kunyit*
4 hiris lengkuas*
6 biji cili kering*
Ketumbar 12 biji*
(Ditanda * =ditumbuk)
Kerisik kelapa (lebihkurang 3 sudu, digoreng dan ditumbuk hingga berminyak)
Daun kaduk
Asam keping

Cara2nya
Daging dicampurkan dengan bahan2 yang ditumbuk, kerisik kelapa dan panaskan selama 15 min dan kemudian dimasukkan sedikit santan pekat.
Masukkan kesemua santan dan kacau hingga mendidih. Jangan sampai pecah minyak.
Masukkan daun kaduk.
Sebelum angkat masukkan garam, asam keping, gula dan ajinomoto.

Nota: Aku rebus daging dengan sedikit air dahulu supaya daging cepat empuk.

Resepi ini dah lama aku peram dan dah lama teringin nak buat. Sedap rupanya.
Tapi yang menarik sebab gunakan daun kaduk. Daun dan batang kaduk punya khasiat yang tinggi.

Sekumpulan pelajar dengan kerjasama Fakulti Perubatan dan Jabatan Kimia Universiti Malaya telah menggunakan akar pokok kaduk sempena kaitan antara kaduk dan ulcer perut.

Satu ekor tikus diberi kaduk dan satu lagi diberi air suling. Kedua-dua ekor tikus itu kemudian diberi alkohol untuk menghasilkan ulcer.
Pembedahan mendapati tikus yang diberi minum pati kaduk berada dalam keadaan sihat. Manakala perut tikus yang diberi minum air suling, ia mendapat kesan luka ulcer yang agak teruk.
Ulcer perut adalah hasil tabiat pemakanan dan gaya hidup tidak sihat yang boleh bertukar menjadi barah.

Lepas buat gulai daging ini, baru aku terjumpa balik dengan artikel ini. Lain kali agaknya kalau guna daun kaduk eloklah masukkan dengan akar2nya sekali. >_<

No comments:

Post a Comment