Followers

Wednesday, July 27, 2011

Singgang ikan aya




Bahan2
1 ekor ikan aya
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
8 biji cili api
3 asam keping
2 inci lengkuas
garam
sedikit ajinomoto

Bersihkan ikan. Masukkan dalam periuk. Ketuk bawang dan lengkuas. Masukkan air dan masukkan semua bahan di atas. Jerang hingga kuahnya agak kering sedikit.

Menu ini aku cukup suka. Belajar dari sorang kakak kat Pahang. Walaupun nampak simple tapi hirup kuahnya buat rasa tak jemu. Bila makan baru pecahkan lada kecik untuk menambah rasa pedas.


Ini imej ikan aya. Orang Kedah panggil ikan tongkol atau ikan kayu rasanya. Ikan nilah orang Ganu masak buat gulai untuk nasi dagang. Orang pantai timur sebut ikan aye. Ini speseis ikan tuna. Kata orang yang warna putih lebih sedap dari yang berwarna hitam. Kaya kandungan omega-3. Pengambilan 2 kali seminggu dapat melindungi tubuh dari serangan jantung dan stroke.

Dulu aku tak tau nak masak apa yang sesuai dengan ikan ini. La ni kalau beli ikan tongkol, tak lain tak bukan, mesti aku masak singgang. Tapi anak aku sampai bila2 pun dia tak tau nak sebut perkataan masak singgang. Dia kata mak masak chewing gum ka?



10 comments:

  1. Mak Ngah...

    Cek pun suka masak2 singgang cam gini...ringkas tapi sedappp...:)

    ReplyDelete
  2. salam timah..
    ikan aye yang kat gambar tu kurang sedap.. keras sikit kan.. yang lagi satu jenis tu aku suka jugak.. aku suka masak kari atau masak lemak kuning..

    ReplyDelete
  3. Cek....
    ya, sedap kan... boleh makan nasi bertambah2 w/pun lauknya simple... akhirnya MNgah selalu meratah singgang sj tanpa nasi..:)

    ReplyDelete
  4. Wasalam Eda
    a'ah la sy pun xperasan ikan aya tu agak gelap siket warnanya kan..sy klik2 ja dr google..
    Sy xnah lg masak kari @ lemak kuning cuma tgok2 ja menu ni kt cafe tmpt mkn tu... kalo perap dgn asam, goreng garing2 sy suka...:)

    ReplyDelete
  5. mak ngah , kat kedah tu popular dgn lepat bunga chicar, kalau boleh mak Ngah post ler resepi dalam blog ni. Terima kasih As

    ReplyDelete
  6. As
    pertamakali MNgah dengar nama bunga chicar, bila cari kt google, rasanya penah tengok masa kecik2 dulu... wangi rasanya bunga ni....nnt MN cuba risik2 dgn org2 lama... satu penemuan yg menarik ni...MN mmg minat dgn benda2 yg nak pupus ni... hehe..

    ReplyDelete
  7. ambo org ganu...mmg suka makang ikang aye...singgang boleh, masak sambal utk nasi lemak boleh, masak kicap pun sodap, buat kari pun boleh, gulai kuning pun boleh, gulai tuk nasik dagang pun bolehhh.....rebus mcm singgang tp x masuk bawang putih just tambah gula melaka....pastu goreng bodo....perrrhhh....lelehhh siott....I love iakang AYEEERRR

    ReplyDelete
  8. oooo... betul2 ganu nih...nak tanya detail ikan ayer goreng bodo leleh siot tu mcmana, adakah letak garam, asam keping n gula melaka sahaja n rebus hingga kering airnya sebelum digoreng..tq

    ReplyDelete
  9. Ikan aye ni mmg sedak wat masak lauk ikang singgaangg, mcam2 bleh masok..mcam yg Anonymous kbo tu..hehehe..best..perut rse lapo plok ble tgk lauk ikan singgang ni. Klu mkn nasi ngn lauk ikan singgangg, cicah sambal belacan ngn ulam daun pucuk jmbu jadi doh..sedak ngat..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup ikan ayer best, isi banyak dan banyak omega-3. kalo xde idea nak masak dibulan puasa ni masak singgang ikan ayer pun ok, boleh picit cili apinya untuk menambah rasa ...:)

      Delete